Supported byspot_img
Supported byspot_img
Region energetikaEU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika.

Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra, “smanjio bi štetne emisije iz industrije i poboljšao pristup javnosti informacijama“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta, koji predstavlja zemlje članice.

Vodeći zakonodavac EU za ovo pitanje Radan Kanev rekao je da će to “značajno” smanjiti emisije “bez stvaranja dalje birokratije za industriju i poljoprivrednike”, dok će uvesti stroge kazne za kompanije koje ga krše.

Supported by

Sporazum, koji tek treba da bude formalno usvojen, ima za cilj da smanji zagađenje vazduha, zemljišta i vode od strane kompanija revidiranjem postojećih pravila o emisijama i odlaganju otpada.

Parlament je u saopštenju naveo da emisije iz velikih poljoprivrednih kompanija mogu dovesti do zdravstvenih problema “kao što su astma, bronhitis i rak”.

Nova pravila će se od 2030. primenjivati na farme svinja sa više od 350 grla stoke.

Takođe će se odnositi na farme živine sa više od 300 grla kokošaka nosilja ili više od 21.400 pilića.

Nova pravila bi se takođe odnosila na industrijsku eksploataciju ruda kao što su gvožđe, bakar, zlato, nikl i platina, a Evropska komisija bi mogla da uključi eksploataciju industrijskih minerala u kasnijoj fazi.

Svaka zemlja EU bi bila odgovorna za izdavanje dozvola kompanijama na koje se odnose pravila.

Kazne za prekršioce su osmišljene tako da odražavaju težinu kršenja propisa i uključivaće kazne u rasponu od najmanje tri odsto godišnjeg prometa kompanije u EU.

Kada zemlje članice i Evropski parlament formalno potpišu sporazum, on će stupiti na snagu tri nedelje nakon objavljivanja u zvaničnom administrativnom listu EU.

Biće predmet revizije komisije svakih pet godina počevši od 2028, prenosi RSE.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Radna grupa analizira budućnost projekta Brskovo u Crnoj Gori

Projekat Brskovo biće jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi, kažu iz švajcarske kompanije Tara Resources. Međutim, zbog ekoloških pitanja, suočava se sa oštrim kritikama nevladinih organizacija i građana. Radna grupa je formirana nakon odluke Vlade usvojene u...

Projekat Rovina Valley postavlja nove standarde za održivo rudarstvo u Rumuniji

Projekat Rovina Valley kompanije Euro Sun Mining predstavlja pionira u inovacijama u rudarskoj industriji, naglašavajući isključenje cijanida i vlažne jalovine iz svog procesa. Ova metoda odražava rastući trend ka ekološki prihvatljivijim rudarskim praksama. Fokus projekta je na bakru, kritičnoj...

Altona planira da istražuje sirovine koje ne spadaju u retke zemlje

Altona Rare Earths, kompanija za istraživanje rudarstva koja se nalazi u Velikoj Britaniji, objavila je svoju nameru da u različitim afričkim državama istražuje sirovine koje ne spadaju u retke zemlje. Odluka je doneta pošto je upravni odbor kompanije sproveo sveobuhvatnu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!