Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEldorado Gold obezbeđuje sredstva za razvoj kontroverznog rudnika u Grčkoj

Eldorado Gold obezbeđuje sredstva za razvoj kontroverznog rudnika u Grčkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Korporacija Eldorado Gold i njena podružnica Helas Gold u potpunom vlasništvu objavili su u sredu da su završili finansiranje od 680 miliona evra (742 miliona dolara) za razvoj kontroverznog projekta Skouries u severnoj Grčkoj. Ugovor o finansiranju je struktuisan tako da obezbedi 80% sredstava potrebnih za završetak projekta, a preostalih 20% će finansirati Eldorado Gold.
Helas je doprineo sa 31,2 miliona evra (približno 34,0 miliona američkih dolara) od januara 2022. do kraja marta 2023. za aktivnosti radova u Skouriesu, što će biti primenjeno kao kredit za Eldoradovo učešće u kapitalu, prema uslovima ugovora o finansiranju. Prema studiji izvodljivosti, očekuje se da će projekat koštati 845 miliona dolara za razvoj.
Predsednik i izvršni direktor Eldorada Džordž Berns nedavno je rekao: „Verujemo da je Skouries projekat svetske klase koji će imati trajni pozitivan ekonomski i društveni uticaj na Grčku, zajednice u kojima radimo i druge zainteresovane strane.
„Ostajemo uvereni u procenu kapitalnih troškova studije izvodljivosti od 845 miliona dolara, a sa uspostavljenim mehanizmom za finansiranje projekta, kompanija ima kapacitet bilansa stanja da finansira preostale kapitalne troškove za završetak projekta“, rekao je on. Sa predviđenim radnim vekom od dvadeset godina, očekuje se da će projekat proizvesti ukupno 140.000 unci zlata i 67 miliona funti bakra godišnje. Planirano je da se nalazište otkopa kombinacijom konvencionalnih tehnika otvorenog kopa i podzemnih rudarskih tehnika, rekao je Eldorado.

Investicija Eldorado Gold suočena sa kontroverzama u Grčkoj

Kanadska rudarska kompanija posluje u Grčkoj od 2012. godine. Glavni fokus kompanije je na projektu Skouries, koji se nalazi na Halkidikiju u Grčkoj. Projekat Skouries je rudnik zlata i bakra za koji se Eldorado Gold Corporation nada da će postati jedna od njegovih najvećih i najprofitabilnijih operacija. Međutim, projekat Skouries naišao je na značajno protivljenje lokalnih zajednica, ekoloških grupa i prethodne grčke vlade SIRIZA. Kritičari projekta tvrde da on predstavlja značajnu pretnju za životnu sredinu i turističku industriju u regionu Halkidikija. Oni tvrde da projekat ne donosi značajne ekonomske koristi lokalnoj zajednici.
Grčka vlada je 2015. suspendovala dozvolu kompanije za rudarstvo za projekat Skouries, navodeći zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu. Štaviše, 2017. godine kompanija je najavila da će obustaviti svoje poslovanje u Grčkoj, uključujući i projekat Skouries, zbog protivljenja prethodne vlade i lokalnih zajednica.
Kontroverza Eldorado zlata u Grčkoj je primer reputacije sa kojom se rudarske kompanije suočavaju kada posluju u stranim zemljama širom sveta, često stavljajući profit iznad blagostanja lokalnih zajednica.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Rudarenje morskog dna-procena ekonomskog imperativa i rizika po životnu sredinu

Dubokomorski rudar Gerard Barron insistira na tome da metoda ekstrakcije njegove kompanije imaju mali uticaj na životnu sredinu. Njegova firma, The Metals Compani, koristi mašine na daljinsko upravljanje veličine kamiona „da sakuplja kamenje koje se nalazi na morskom dnu“. Ove...

Srbija na globalnom tržištu retkih zemnih metala

Srbija, sa svojim bogatim geološkim pejzažom, postaje igrač na globalnom tržištu retkih zemnih metala. Ovi kritični elementi, vitalni za proizvodnju visokotehnoloških proizvoda kao što su elektronika, tehnologije obnovljivih izvora energije i odbrambeni sistemi, pozicionirali su Srbiju kao potencijalnog ključnog...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...
error: Content is protected !!