Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEldorado Gold obezbeđuje sredstva za razvoj kontroverznog rudnika u Grčkoj

Eldorado Gold obezbeđuje sredstva za razvoj kontroverznog rudnika u Grčkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Korporacija Eldorado Gold i njena podružnica Helas Gold u potpunom vlasništvu objavili su u sredu da su završili finansiranje od 680 miliona evra (742 miliona dolara) za razvoj kontroverznog projekta Skouries u severnoj Grčkoj. Ugovor o finansiranju je struktuisan tako da obezbedi 80% sredstava potrebnih za završetak projekta, a preostalih 20% će finansirati Eldorado Gold.
Helas je doprineo sa 31,2 miliona evra (približno 34,0 miliona američkih dolara) od januara 2022. do kraja marta 2023. za aktivnosti radova u Skouriesu, što će biti primenjeno kao kredit za Eldoradovo učešće u kapitalu, prema uslovima ugovora o finansiranju. Prema studiji izvodljivosti, očekuje se da će projekat koštati 845 miliona dolara za razvoj.
Predsednik i izvršni direktor Eldorada Džordž Berns nedavno je rekao: „Verujemo da je Skouries projekat svetske klase koji će imati trajni pozitivan ekonomski i društveni uticaj na Grčku, zajednice u kojima radimo i druge zainteresovane strane.
„Ostajemo uvereni u procenu kapitalnih troškova studije izvodljivosti od 845 miliona dolara, a sa uspostavljenim mehanizmom za finansiranje projekta, kompanija ima kapacitet bilansa stanja da finansira preostale kapitalne troškove za završetak projekta“, rekao je on. Sa predviđenim radnim vekom od dvadeset godina, očekuje se da će projekat proizvesti ukupno 140.000 unci zlata i 67 miliona funti bakra godišnje. Planirano je da se nalazište otkopa kombinacijom konvencionalnih tehnika otvorenog kopa i podzemnih rudarskih tehnika, rekao je Eldorado.

Investicija Eldorado Gold suočena sa kontroverzama u Grčkoj

Kanadska rudarska kompanija posluje u Grčkoj od 2012. godine. Glavni fokus kompanije je na projektu Skouries, koji se nalazi na Halkidikiju u Grčkoj. Projekat Skouries je rudnik zlata i bakra za koji se Eldorado Gold Corporation nada da će postati jedna od njegovih najvećih i najprofitabilnijih operacija. Međutim, projekat Skouries naišao je na značajno protivljenje lokalnih zajednica, ekoloških grupa i prethodne grčke vlade SIRIZA. Kritičari projekta tvrde da on predstavlja značajnu pretnju za životnu sredinu i turističku industriju u regionu Halkidikija. Oni tvrde da projekat ne donosi značajne ekonomske koristi lokalnoj zajednici.
Grčka vlada je 2015. suspendovala dozvolu kompanije za rudarstvo za projekat Skouries, navodeći zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu. Štaviše, 2017. godine kompanija je najavila da će obustaviti svoje poslovanje u Grčkoj, uključujući i projekat Skouries, zbog protivljenja prethodne vlade i lokalnih zajednica.
Kontroverza Eldorado zlata u Grčkoj je primer reputacije sa kojom se rudarske kompanije suočavaju kada posluju u stranim zemljama širom sveta, često stavljajući profit iznad blagostanja lokalnih zajednica.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Rudnik srebra u Varešu: Svetlija budućnost Bosne i Hercegovine?

Strateški metali su ključni za Evropsku uniju jer nastoji da smanji svoju zavisnost od kineskih ili ruskih sirovina. Međutim, vodeći rudarski projekat u Bosni i Hercegovini izaziva bes kod nekih stanovnika. Za nekoliko sedmica, polimetalni podzemni rudnik srebra u Varešu...

Dilema finansijera: Ulaganje u nove rudnike litijuma ili čuvanje životne sredine

Manje fosilnih goriva i više električne energije dovešće do sve veće potražnje za litijumom, kobaltom, niklom, ali i bakrom – to je dilema finansijera koji oklevaju između klimatskih potreba i ekonomskih i rizika po životnu sredinu. Ti ,,kritični metali energetske...

Lykos Metals pronalazi velika nalazišta zlata na projektu u Bosni

  Lykos Balkan Metals, deo australijskog istraživača metala za baterije Lykos Metals Ltd, pronašao je značajne količine zlata na svom projektu Sinjakovo u severozapadnoj Bosni. „Laboratorijski nalazi prošlogodišnjih geoloških istraživanja na području opštine Jezero potvrdili su prisustvo značajnih količina zlata“, rekla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!