Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEIB i NIB će finansijski podržati proizvodnju niskougljičnog čelika H2 Green Steel-a...

EIB i NIB će finansijski podržati proizvodnju niskougljičnog čelika H2 Green Steel-a u Švedskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska investiciona banka (EIB) i Nordijska investiciona banka (NIB) će učestvovati u  finansiranju projekta velikog proizvodnog pogona H2 Green Steel-a u severnoj Švedskoj. EIB će izdvojiti 314 miliona evra, od čega 200 evra uz garanciju Evropske komisije u okviru programa InvestEU, a 114 miliona evra posrednog finansiranja koje će biti obezbeđeno preko komercijalnih banaka koje učestvuju u finansiranju projekta. Nordijska investiciona banka će obezbediti 57 miliona evra za paket finansiranja projekta, od čega je 9 miliona evra podržano u okviru InvestEU.

Ovaj revolucionarni evropski projekat je od suštinskog značaja za dekarbonizaciju primarne industrije čelika, jednog od sektora koji najviše zagađuje. Fabrika će proizvoditi zelene i održive visokokvalitetne proizvode od ravnog čelika koji su uglavnom namenjeni automobilskoj industriji, građevinarstvu, kućnim aparatima, industrijskoj opremi i energetskim sektorima. U ovom vrhunskom tehnološkom procesu, ugalj u proizvodnom procesu se zamenjuje postrojenjem za proizvodnju vodonika na bazi elektrolize, koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Potpredsednik Evropske investicione banke Tomas Ostros rekao je: „Industrija čelika je strateški sektor, koji je u srcu ekonomije EU. Naša posvećenost dostizanju neto nule do 2050. zahteva da ovaj sektor prođe kroz transformativne promene. Važno je da EIB, kao klimatska banka EU, podržava H2 Green Steel u njegovom pionirskom razvoju čiste tehnologije za proizvodnju niskougljičnih primarnih ravnih čeličnih proizvoda. Projekat utire put za razvoj ekološki prihvatljivog čelika – ključnog za napore dekarbonizacije takozvanih „sektora koji se teško smanjuju“, od kojih je čelik važan.

Supported by

Evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni rekao je: „Ovaj sporazum je sjajna demonstracija podrške InvestEU za prelazak Evrope na klimatsku neutralnost. Ponosan sam što, zajedno sa Evropskom investicionom bankom i Nordijskom investicionom bankom kao ključnim partnerima u implementaciji, InvestEU podržava ovu pionirsku inicijativu, doprinoseći proizvodnji održivijeg čelika u Švedskoj. Ovo je dobra vest i za klimu i za našu ekonomiju jer će pomoći da se značajno smanje emisije CO2, istovremeno podstičući inovativne tehnologije i otvarajući radna mesta u Evropi, podržavajući našu industrijsku bazu sa nultom neto.

„Niko nije detaljnije ispitao naš projekat od onih koji podržavaju naše finansiranje. Ova ogromna posvećenost zajmodavaca kao što je Evropska investiciona banka je pravo priznanje kvaliteta naše kompanije. To je takođe velika pobeda za klimu jer se nadamo da će model inspirisati finansiranje drugih inicijativa za dekarbonizaciju “, kaže Henrik Henriksson, izvršni direktor H2 Green Steel.

Tradicionalna primarna proizvodnja čelika je veoma energetski intenzivna i proizvodi ogromne količine emisije ugljenika. Globalni sektor čelika je trenutno odgovoran za oko 8% globalne potražnje za finalnom energijom i 7% globalne emisije CO2. Zeleni čelik iz fabrike će imati ugljenični otisak blizu nule, sa do 95% manje emisije CO2 u poređenju sa čelikom proizvedenim na tradicionalan način.

Izvor : EIB

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!