Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDa li će Jadar biti jedan od najvećih rudnika litijuma u ​​Evropi?

Da li će Jadar biti jedan od najvećih rudnika litijuma u ​​Evropi?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Procenjuje se da rezerve litijuma u Srbiji čine oko 1,3 odsto globalnih rezervi. Rio Tinto, anglo-australska rudarska korporacija, planira da razvije jedan od najvećih evropskih rudnika litijuma u ​​dolini Jadra u zapadnoj Srbiji. Međutim, raste zabrinutost u vezi sa ekološkim i društvenim uticajem takvog poduhvata.

Ekolozi, naučnici i opozicionari u Srbiji već dugo upozoravaju na mogućnost nepovratne štete na poljoprivrednom zemljištu i kontaminaciju reka Drine i Save, koje vodom snabdevaju oko 2,5 miliona ljudi. Uprkos značajnom protivljenju javnosti, uključujući proteste velikih razmera 2021/2022, koji su doveli do privremenog zaustavljanja projekta, predsednik Vučić sada odluku o pauziranju projekta smatra greškom, što signalizira potencijalni nastavak u budućnosti.

Kritičari vide litijumski projekat kao novi oblik kolonizacije,a javnost brine nedostatak transparentnosti u dogovoru između Rio Tinta i srpskog rukovodstva. Uprkos ovim rezervama, Evropska komisija je izrazila podršku projektu, potpisujući “pismo o namerama” sa Beogradom za pokretanje strateškog partnerstva za eksploataciju kritičnih sirovina, uključujući litijum. Nemačka je takođe pokazala veliko interesovanje, pri čemu su i bivša kancelarka Angela Merkel i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok istakle značaj litijuma.

Supported by

Aktivisti za zaštitu životne sredine, poput srpske aktivistkinje Bojane Novaković, nastavljaju da se protive projektu, pozivajući na globalnu solidarnost protiv uništavanja prirode i autohtonog stanovništva u ime „zelene tranzicije“. Oni kritikuju percipirano licemerje EU na Balkanu, optužujući je da olakšava degradaciju životne sredine premeštanjem visoko toksične proizvodnje u siromašnije zemlje i angažovanjem u partnerstvu sa nedemokratskim snagama.

Tihomir Dakić, šef Centra za životnu sredinu u BiH, osuđuje nedostatak transparentnosti u koncesijama za eksploataciju resursa i saradnju međunarodnih preduzeća i nedemokratskih aktera. On upozorava da zapadni investitori gledaju na Balkan zbog njegovih neiskorišćenih resursa, koje crpe neliberalne strukture moći u regionu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!