Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoCrna Gora: Rudnik Brskovo - i planeri se ogradili od plana

Crna Gora: Rudnik Brskovo – i planeri se ogradili od plana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Planerski tim, na čijem je čelu Sonja Radović-Jelovac,  smatra da proces koji treba da prati izradu izuzetno kompleksnog planskog dokumenta ne smije da ima proceduralne propuste

 

Monitor je protekle nedjelje pisao o haosu u planovima  za rudnik Brskovo u Mojkovcu, po kojima bi nadležni i ekologiju i vađenje ruda.

U međuvremenu, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odobrili su zahtjev Zdravog Mojkovca da im se, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dozvoli uvid u primjedbe koje je na Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo, dostavila njegova kreatorka Sonja Radović-Jelovac.

Supported by

Ona je ukazala na niz propusta – nedostatak verifikovane studije izvodljivosti, neusaglašenost sa međunarodnim konvencijama, nedostatak dokumenata Instituta za geološka istraživanja, kao i nedostatak mišljenja UNESCO-a i resornog Ministarstva, odnosno Direktorata za ekologiju.

Ideja o ponovnom otvaranju rudnika datira iz 2010. kada su Vlada Crne Gore i australijska kompanija North Mining potpisali ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude.  Od 2010. potpisano je još nekoliko aneksa ugovora, a 2018. australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik Brskovo mine.

Nova vlast je odluku o izradi DPP-a za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo donijela  23. septembra 2021, kao i Odluka o određivanju rukovodioca izrade DPP-a. Rukovodilac izrade plana je formirao stručni tim koji broji 19 stručnjaka iz oblasti prostornog planiranja.

Tim je 1. avgusta 2022. predao prvi Nacrt plana DPP Brskovo. Nakon dobijenog izvještaja o Strateškoj procjeni na životnu sredinu implementirane su i njihove smjernice u finalni Nacrt DPP-a. Opština Mojkovac je tada dala negativno mišljenje na Nacrt plana nakon čega je održan sastanak u prostorijama Opštine, te se pristupilo izmjenama. 13.3.2023. korigovani Nacrt je dorađen u odnosu na mišljenje Savjeta za reviziju planskog dokumenta i svih relevantnih institucija koje su dostavile mišljenje, te je kao takav dostavljen Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Savjet za reviziju je dao pozitivno mišljenje na Nacrt te je on stavljen na javnu raspravu od 25. aprila do 18. maja ove godine. Prva javna rasprava u Mojkovcu je održana 9. maja, a druga 12. juna. S obzirom na to da su građani na javnim raspravama prilično negodovali zbog namjere otvaranja rudnika, te zbog niza propusta koje su uočili, odlučeno je da rok za javnu raspravu bude produžen do 3. jula. Ni na jednoj raspravi nijesu se pojavili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, u okviru kojeg se nalazi Direktorat za geologiju i rudarstvo, kao ni predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma koje je nasljednik potpisanog ugovora koji je još 2010. potpisan sa koncesionarom, prenosi Monitor.co.me.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!