Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoCrna Gora odlaže odluku o koncesiji sa Tara Resources-om zbog pravne analize...

Crna Gora odlaže odluku o koncesiji sa Tara Resources-om zbog pravne analize i zabrinutosti građana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Odluka o raskidu ugovora o koncesiji sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu, kasniće, rekao je premijer Milojko Spajić. Potrebne su ozbiljne pravne analize, kaže, da bi se izbegle kazne za državu. S druge strane, Građanska inicijativa “Zdravi Mojkovac” smatra da je vlast podlegla pritiscima i da nije ispunila očekivanja građana.

Iako radna grupa za analizu koncesionog ugovora sa Tara Resources pre dva dana nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo, umesto verifikacije njihove odluke sledi novo očekivanje.

„Ministarstvo finansija je bilo rezervisano po ovom pitanju, nismo znali za rizike ako raskinemo takav sporazum. Mislim da je neophodna duboka analiza međunarodne pravne firme da bi se analizirali rizici koji mogu proizvesti značajne fiskalne posledice po našu zemlju“, rekao je Spajić.

Supported by

Iz Građanske inicijative Zdrav Mojkovac navode da je ovakva odluka Vlade loša za sve građane. Sumnjaju da je Ministarstvo finansija stalo na stranu koncesionara, a država je, kažu, podlegla pritiscima stranih ambasada i domaćih političara.

Dok su mišljenja građana Mojkovca o sudbini rudnika Brskovo podeljena, postoji široka zabrinutost.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević je razočaran odlukom Vlade Crne Gore da sačekaju raskid koncesionog ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu. On ističe da su stručnjaci već dali ocenu, te da je ovakva odluka vlasti nastavak ponižavanja crnogorskih institucija.

“Naši najbolji ljudi iz institucija u Crnoj Gori, iz civilnog sektora, radili su na ovom slučaju mjesec dana, četiri puta sedmično, skoro cijeli dan. Već smo imali mišljenja; Podsetiću da je ugovor sa koncesionarom za Brskovo, Rudnik olova i cinka, istekao 29. jula prošle godine. Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu nije htela da izađe i verifikuje raskidanje tog ugovora. Odlučan je po tom pitanju bio gospodin Ervin Ibrahimović. Ministar Saša Mujović je tada imao konsultacije, određena dokumenta; bilo je evidentno da se ugovor može lako raskinuti, ili se jednostavno može konstatovati da je ugovor istekao. Međutim, zatraženo je formiranje komisije od strane vlade; formirana je komisija, iznijeli su svoje mišljenje, izveli zaključke“, rekao je Dragićević.

On je istakao da je ključno da se rudnik ne može legalno otvoriti iz hiljadu i jednog razloga.

Što se tiče lobiranja, napominje da su u to bili uključeni i ambasadori.

On podseća da je slična situacija bila i u Makedoniji, gde investitor nije planirao da otvara rudnik, već je došao do završnih papira i prodao rudnik.

„U Makedoniji su to uradili za 175 miliona evra. Imaju još jedan projekat u Srbiji, jedan u Bosni i Hercegovini. Ovo je velika šema, govori se o stotinama miliona, ako ne i o milijardama evra, a sada se kupuje vreme. I danas je, mislim, ponižen ministar Mujović, koji se od početka zalaže da se ovaj loš posao za Crnu Goru u potpunosti prekine. Međutim, kada je reč o rešavanju problema Brskovo, taktika gospodina Spajića, kao i policije, i gospodina Milovića, je da se ti problemi stave pod tepih”, rekao je Dragićević za RTCG.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!