Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBiH: Adriatic Metals se sprema za otvaranje rudnika

BiH: Adriatic Metals se sprema za otvaranje rudnika

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Bivši rudnik srebra u Bosni i Hercegovini koji je bio napušten tokom godina građanskih sukoba koji su pogodili region od ranih 1990-ih, skoro je spreman da nastavi sa radom.

Uprkos izazovima koje je donela globalna pandemija, ruska invazija na Ukrajinu i zima oštrija od očekivane, projekat Adriatic Metals Vareš je sada završen više od 70% i spreman da pokrene proizvodnju u novembru ove godine.

Supported by

Njen glavni izvršni direktor, Pol Kronin, kaže da je prvobitna ideja bila da se nastavi sa radom na starom otvorenom kopu, koji još uvek ima 7 miliona tona resursa. Kasnije sprovedene studije su pokazale visok nivo štetnih elemenata, posebno žive, pa je Adriatic Metals odlučio da ne ide tim putem.

Umesto toga, junior je uložio u istraživanje i precizirao šta je sada njegova vodeća srebrno-cinkana imovina, kojoj je Vlada Bosne i Hercegovine dodelila status „projekta od posebnog značaja“.

Adriatic Metals je uložio vreme i resurse da izgradi odnose sa zajednicom, uključujući strategiju ljudskih resursa koja se fokusira na podučavanje učenika poslednjih godina srednje škole u ​​nauci i drugim disciplinama vezanim za rudarstvo kako bi ih kasnije zaposlili i obučili na licu mesta.

Rudar, najveći strani investitor u Bosni i Hercegovini, osigurao je ugovore o preuzimanju 82% proizvodnje Vareša u prve dve godine sa Trafigurom, Glencoreom, Bolidenom i Transaminom.

Adriatic, koji je od istraživanja do izgradnje prošao za manje od pet godina, ima i rašku cink-srebrnu imovinu u susednoj Srbiji.

Uprkos tome što je projekat u vrlo ranoj fazi istraživanja, kompanija je već otvorila društveni centar u gradu blizu izgradnje gde ljudi mogu postavljati pitanja i razgovarati o tome kako bi projekat potencijalno izgledao.

Kronin ističe visok nivo angažovanja koji su do sada obezbedili. „Mislim da lokalno stanovništvo prepoznaje da njihovi ajfoni nisu došli iz voćnjaka. Oni vide potrebu za rudarstvom. Ključno je da se to uradi na održiv način i od koristi lokalnim zajednicama“, rekao je on.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!