Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAnaliza: Auto-kompanije se utrkuju da obezbede grafit koji nije kineski za EV...

Analiza: Auto-kompanije se utrkuju da obezbede grafit koji nije kineski za EV dok se nazire nestašica

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Proizvođači automobila, uključujući Teslu i Mercedes, žure da zaustave isporuku grafita izvan dominantnog proizvođača Kine, pošto potražnja za baterijama za električna vozila (EV) po prvi put nadmašuje druge upotrebe minerala zbog velike prodaje EV.

Supported by

Automobilske kompanije polako planiraju nestašicu grafita, fokusirajući se uglavnom na bolje poznate materijale baterija litijum i kobalt, iako je grafit najveća komponenta baterije po težini.

Sada proizvođači automobila kucaju na vrata novih proizvođača, kao što su Madagaskar i Mozambik, jer se predviđa da će ove godine električna vozila po prvi put zauzimati više od 50% tržišta prirodnog grafita, prema konsultantskoj kući Project Blue.

Nedostatak materijala proizvedenog izvan Kine biće još akutniji jer zakonodavstvo u Sjedinjenim Državama i Evropi ima za cilj da smanji oslanjanje na Kinu za kritične minerale.

„Proizvođači automobila su u stvarnoj nevolji jer nije bilo ulaganja u zapadni grafit“, rekao je Mark Tompson, osnivač i generalni direktor australijske Talga Group Ltd, koja planira da pokrene proizvodnju sledeće godine u Švedskoj.

Svakom električnom vozilu u proseku je potrebno 50-100 kg grafita u bateriji za anode, negativne elektrode baterije, otprilike dvostruku količinu litijuma.

Glavna upotreba grafita bila je u industriji čelika, ali bi se prodaja električnih vozila trebala više nego utrostručiti do 2030. na 35 miliona od 2022. godine, predviđa BMO Capital Markets.

Očekuje se da će nestašica grafita rasti u narednim godinama, sa globalnim deficitom snabdevanja od 777.000 tona koji se očekuje do 2030. godine, pokazuju projekcije projekta Blue.

Do 2030. godine potrebno je oko 12 milijardi dolara investicija u grafit i 97 novih rudnika potrebnih do 2035. da bi se zadovoljila potražnja, navodi Benchmark Mineral Intelligence u izveštaju.

Kina proizvodi 61% globalnog prirodnog grafita i 98% konačnog obrađenog materijala za izradu anoda za baterije, saopštio je BMI.

 

PONUDE SNABDEVANJA

Talga grupa nastoji da snabdeva proizvođače automobila, kao što su Tesla, Tojota i Ford, kao i proizvođače baterija kao što je švedski Northvolt, rekao je Tompson za Rojters.

Tesla Inc i Northvolt nisu odgovorili na zahtev za komentar, dok su Toyota Motor Corp i Ford Motor Co odbili da komentarišu.

Talga je već potpisala neobavezujuće ugovore o snabdevanju sa dva evropska proizvođača baterija koja imaju veze sa Mercedes-Benz, Stellantis i Renault.

Mercedes je saopštio da diverzifikuje nabavku sirovina, uključujući grafit, i “već neko vreme je u dijalogu sa različitim dobavljačima”.

„Sve automobilske kompanije se sada trude da shvate kako da nabave materijale za baterije na nivou rudnika“, rekao je Brent Nykoliation, izvršni potpredsednik NextSource Materials.

NextSource, koji je u aprilu pustio u rad rudnik na Madagaskaru, takođe je u pregovorima sa automobilskim kompanijama, ali je rekao da su detalji poverljivi.

Tesla je prednjačio u obezbeđivanju grafita, pošto je već dogovorio poslove sa Syrah Resource, koja upravlja rudnikom u Mozambiku, i sa Magnis Energy Technologies.

Syrah gradi američku prerađivačku operaciju, jednu od nekoliko fabrika koje se grade van Kine i koje mogu da transformišu grafit za korišćenje baterija.

NextSource gradi fabriku za preradu na Mauricijusu, dok Talga planira da izgradi fabriku u Švedskoj.

 

KINA DOMINIRA

 

Zapadne operacije prerade će, međutim, sporo rasti.

„Kina je i dalje neverovatno dominantna u oblasti grafita i očekujemo da će zadržati dominaciju u godinama koje dolaze“, rekao je Džordž Miler, viši analitičar u BMI.

Do 2032. Kina će i dalje kontrolisati 79% proizvodnje jedne vrste prerađenog grafita – neprevučenog sferoidizovanog prečišćenog grafita, u poređenju sa 100% u 2022, prema BMI.

Ovaj kineski uticaj na tržište može otežati proizvođačima automobila koji žele da se kvalifikuju za subvencije za električna vozila prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

IRA zahteva da se određeni visoki procenti komponenti baterija proizvode u Sjedinjenim Državama, ili u zemlji sa kojom ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Evropska unija je predložila zakon koji ima za cilj da smanji zavisnost od bilo koje zemlje za bilo koju ključnu sirovinu na 65% do 2030. godine.

Dogovaranje ugovora o isporuci grafita je složeno i zahteva opsežna bezbednosna testiranja za materijal koji ulazi u svaki model EV, što može da potraje i do tri godine.

 

EMISIJA UGLJEN-DIOKSIDA I OSTALIH KOMPONENTI BAZIRANIH NA UGLJENIKU

 

Zapadne auto-grupe se fokusiraju na poslove sa rudnicima grafita delimično zato što je oko 55% manje intenzivan ugljenik za proizvodnju anoda od prirodnog materijala u poređenju sa sintetičkim grafitom napravljenim od naftnih derivata.

Prirodne grafitne anode imaju tendenciju da budu jeftinije i korisne su za kapacitet ćelija i izlaznu snagu, omogućavajući automobilima da pređu dalje udaljenosti pre punjenja.

Očekuje se i konkurencija sa industrijom čelika, rekao je analitičar Reitumetse Chalale iz Project Blue.

Još jedan anodni sastojak je silicijum, koji takođe omogućava EV-u da vozi veće udaljenosti pre punjenja.

Trenutno je maksimalna količina silicijuma dodatog u baterije oko 10% jer se materijal širi tokom upotrebe i može degradirati bateriju.

Kompanije rade na tehnologiji koja bi omogućila veće količine silicijuma. Ako bude uspešno, to bi dugoročno moglo predstavljati pretnju za grafit.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!