Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoНаши ресурси, наше одлуке

Наши ресурси, наше одлуке

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Глобалне промене утичу на то да Србија мора стратешки да промишља и пројектује своју позицију у будућности, што ће бити велики изазов док год траје сукоб у Украјини с обзиром на дневне притиске од наших кључних политичких и економских партнера из ЕУ по питању усаглашавања са њиховом спољном политиком која је тренутно усмерена на конфликт са Руском Федерацијом

Сведоци смо тектонских промена у светској геополитици и чини се да је рат у Украјини само убрзао процесе који су били неминовни а који иду ка дефинитвном стварању мултиполарног света. С једне стране САД које ће још дуго имати лидерску глобалну позицију, Европа и кључни амерички савезници у источној Азији, а са друге НР Кина и многобројне политичке и економске регионалне иницијативе структуриране од држава које су заинтересоване за балансираније међународне односе и могућност вођења самосталне политике.

Самит БРИКС-а у Јужноафричкој Републици и одобрење да нових шест земаља постану чланице ове организације управо говоре о томе да већина земаља на свету жели да има већи избор геополитичких и геоекономских формата и интеграција како би што боље и квалитетније оствариле интересе својих држава и како би имали што већи простор за сарадњу на глобалном нивоу без геополитичких граница које би им било која велика сила поставила.

Supported by

Сигурно је да БРИКС не може и неће ни моћи да буде хомоген као Европска унија и да његове чланице не могу имати однос као што га имају земље које припадају Евроатлантском свету, али свакако представља избор који колико видимо нису пренебрегле ни велике и моћне земље које имају добар однос и са САД, као што су Саудијска Арабија, УАЕ, Бразил, Аргентина.

Наравно да ове глобалне промене утичу на то да Србија мора стратешки да промишља и пројектује своју позицију у будућности, што ће бити велики изазов док год траје сукоб у Украјини с обзиром на дневне притиске од наших кључних политичких и економских партнера из ЕУ по питању усаглашавања са њиховом спољном политиком која је тренутно усмерена на конфликт са Руском Федерацијом.

Захваљујући председнику Вучићу Србија одолева овим притисцима имајући у виду да је кључни регионални играч и да је озбиљан и поуздан партнер по питању одржавања стабилности у региону.

Нема дилеме да је будућност Србије пуноправно чланство у ЕУ и јачање веза са Евроатлантским светом, посебно са САД које у последњих неколико година мењају приступ и уважавају чини се и више него Европљани наше легитимне интересе на КиМ, али и сјајне резултате које је Србија направила на економском и инвестиционом плану.

Економија је оно што може и да сачува нешто што одликује нашу спољну политику данас, а то је самосталност и државотворна политика која искључиво води рачуна о нашем националном интересу и интересу наших грађана. У данашњим околностима водити такву политику је равно немогућем, али на терену председнику Вучићу то успева, а са друге стране наши грађани осећају веома мали део кризе која је погодила читаву Европу.

Србија данас има шансу и да настави са вођењем самосталне политике, искористи све ресурсе које има зарад стабилности и јаке геополитичке позиције у будућности.

Треба отворено рећи и да се сви сукоби и глобална превирања данас догађају због енергената и борбе за боље позиционирање по питању нових технологија и енергетске одрживости и безбедности.

Сматрам да у том смислу Србија треба да се угледа и да сарађује тесно са САД по питању искоришћавања критичних минерала, стварања добављачких ланаца и финалне производње најтраженијег производа на свету, а то су литијумске батерије. Невада, Аризона, Ајдахо, Минесота су савезне државе којима је федерална влада обезбедила огромне пакете подршке за истраживање и копање литијума и кобалта како би САД што је пре могуће обезбедиле самоодрживост у тој области и како би могли равноправно да се боре на тржишту са Кином. По том питању у САД нема никаквих дилема без обзира на припадност политичкој партији, ово се сматра као непобитан део борбе за одбрану националних интереса и националне безбедности.

Нажалост, Србија је ставила ван снаге просторни план за изградњу рудника литијума, што већ наноси огромну штету не само нашој привреди и нашим грађанима већ драстично слаби и нашу геополитичку позицију. Чак и да наша влада суспендује своју одлуку и храбро наступи у име огромне већине грађана, требаће нам четири-пет година да пројекат заживи и да прве батерија изађу из фабрика које би биле стациониране у Србији. За то време ће све више и више батерија бити потребно „Стелантису”, али свим европским и светским фабрикама. Врло брзо би у Србији могли да видимо „Мерцедес”, „Генерал моторс” и друге шампионе аутомобилске индустрије.

Мађарска која уопше и нема литијум приходује седам милијарди евра од фабрике батерија, а док ми оклевамо, фабрике ће нићи тамо где природно литијума има ‒ Боливија, Чиле, Немачка, Чешка, Португалија, Аустрија, Шпанија и неколико других земаља које можемо да набројимо на прсте две руке, сви остали морају да увозе или да управо инвестирају у тим земљама како би могли да купе литијумске батерије.

Америчке компаније су пуно новца уложиле у научноистраживачке центре по питању литијума, у његове експлоатације и то се показало као добра форма комуникације са друштвеном заједницом која јако добро тамо разуме колико су ти пројекти важни за државу и њену будућност. Сигуран сам да је то добар модел и за Србију и да већина грађана жели стабилност, радна места, извесну будућност и што је најважније јаку Србију. Сигуран сам и да влада са Аном Брнабић на челу има снаге за храбре потезе као и до сада уз подршку председника Вучића, који је показао да Србија може да буде победничка земља.

Литијум, фабрике батерија и електричних аутомобила прилика су и основ да Србија трајно учврсти и своју геополитичку позицију и заштитити своје виталне националне интересе.

Америчко министарство финансија је изједначило фри трејд агримент које Америка има са двадесетак држава у свету, са „Критикал минерал агриментом”, који је наша јединствена шанса да постанемо кључни стратешки партнер ове земље у овом делу Европе не само у области енергетике већ политички, безбедносни и економски партнер број један, што би донело огромне бенефите нашим грађанима и нашој држави и самој спољнополитичкој доктрини председника Вучића, која се ослања на сопствене ресурсе и развој и инсистира на независности и самосталности у доношењу одлука.

Никада више не смемо дозволити да нам лажни левичари, зелени, еко-устаници и џихадисти а уствари само људи који за велике хонораре и грантове, раде у корист других држава и њихових интереса. Ствари морамо да назовемо правим именом, или јака Србија или они који би да нас врате у период када су нам разни сизерени са стране бирали како ћемо да живимо и како ћемо да градимо сопствену будућност.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!