Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoTurska postaje ključni partner u globalnom snabdevanju retkim zemnim elementima

Turska postaje ključni partner u globalnom snabdevanju retkim zemnim elementima

Supported byspot_img
Supported byMercados Media

Turska je zvanično postala članica Partnerstva za bezbednost minerala (MSP), kolaborativnog foruma sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i drugim zemljama, sa ciljem poboljšanja proizvodnje i snabdevanja kritičnim sirovinama, uključujući retke zemne elemente, prema izvorima Middle East Eye-a.

Portparol američkog Stejt departmenta potvrdio je članstvo Turske, navodeći da će zvanična objava biti data u narednim nedeljama. Retki zemni elementi su od suštinskog značaja za proizvodnju visokotehnoloških uređaja, od pametnih telefona do baterija za električna vozila.

MSP, pokrenut 2024. godine, sastoji se od 14 zemalja i EU, a fokusira se na diversifikaciju globalnog lanca snabdevanja retkim zemnim mineralima kako bi se smanjila zavisnost od kineske dominacije. Posebno je značajno što je Turska 2022. godine objavila da je otkrila drugo po veličini nalazište retkih zemnih elemenata na svetu, sa depozitom od 694 miliona tona u Eskisehiru. Ovo otkriće izazvalo je međunarodno interesovanje, posebno iz Kine, koja kontroliše više od 70% trgovine retkim zemnim elementima.

Supported by

Turski zvaničnici planiraju proizvodnju 10.000 tona oksida retkih zemnih elemenata godišnje, zajedno sa drugim mineralima koji su ključni za razne industrije. Članstvo u MSP-u moglo bi značajno uticati na zapadnu politiku o kritičnim sirovinama i olakšati finansiranje projekata kako bi se ubrzale proizvodne sposobnosti Turske.

Ankara radi na uspostavljanju potrebne infrastrukture za ekstrakciju i preradu minerala, tražeći investicije i tehničku pomoć od zapadnih partnera. Ovaj potez je posebno zanimljiv s obzirom na to da Turska već dve godine pregovara sa Kinom o eksploataciji ovih retkih zemnih elemenata.

Ministar energetike Alparslan Bajraktar planira posetu Kini u oktobru kako bi nastavio pregovore i istražio partnerstva izvan MSP-a. Turski zvaničnici naglašavaju važnost domaće proizvodnje, navodeći da neće zaključiti nikakve sporazume sa Kinom ukoliko uslovi ne budu uključivali lokalnu preradu izvađenih materijala.

Dok EU nastoji da ojača svoje veze sa Turskom, pokrenula je dvogodišnji projekat vredan 12 miliona evra za unapređenje turskog ekosistema retkih zemnih minerala. Ova inicijativa ima za cilj jačanje lokalnih istraživačkih kapaciteta i pružanje obuka za mala i srednja preduzeća u ovom sektoru.

Zvaničnici EU prepoznali su retke zemne elemente kao ključne za tekuće industrijske i energetske tranzicije. Sa značajnim delom globalnih rezervi bora i širenjem svoje uloge u proizvodnji retkih zemnih elemenata, Turska bi mogla da se pozicionira kao ključni igrač u budućem lancu snabdevanja.

Uprkos potencijalu za saradnju, izazovi ostaju, naročito u pogledu brzog angažovanja evropskih kompanija za pomoć u eksploataciji minerala. Kako pregovori sa Kinom napreduju, ishod će značajno uticati na sposobnost Turske da se pozicionira kao konkurentna sila na globalnom tržištu retkih zemnih elemenata.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Rudnik Skouries u Grčkoj: Zlato i bakar za održivu budućnost Evrope

Zvaničnici rudnika zlata Skouries na severu Grčke objavili su otkriće dokazanog nalazišta zlata procenjenog na 740.000 tona, a eksploatacija je planirana za početak 2025. godine. Iako čistoća zlata još uvek nije potvrđena, potencijalna vrednost ovog otkrića mogla bi biti...

Inovacija u oporavku vanadijuma: EIT RawMaterials ulaže u Novanu

EIT RawMaterials je najavio početno ulaganje od 0,5 miliona evra u Novanu, finsku podružnicu kompanije Neometals, kako bi podržali njen projekat za oporavak vanadijuma (VRP1) u Poriju, Finska. Ovaj inovativni projekat ima za cilj da proizvede visokopročišćeni vanadijum pentoksid...

SAD traže partnere za istraživanje litijuma u Portugalu: Odgovor na kinesku dominaciju

Američka administracija aktivno traži partnere, kupce i finansiranje za projekte istraživanja litijuma u Portugalu. Ova zainteresovanost je izražena od strane američkog zamenika sekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu, Hosea V. Fernandeza, tokom nedavne posete Lisabonu, gde je...
error: Content is protected !!