Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Osnovan Institut za kritične sirovine u Srbiji, jedan od glavnih ciljeva...

Srbija: Osnovan Institut za kritične sirovine u Srbiji, jedan od glavnih ciljeva je zaštita životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Iz Instituta kažu da im je cilj istraživanje i razvoj novih aplikacija za ključne retke materijala

 

Institut za kritične sirovine koji su domaće rudarske kompanije i eksperti formirali u Beogradu, trebalo bi da doprinese primeni novih tehnologija u aplikacijama sirovinske baze za domaću industriju i deo je globalne inicijative za zaštitu lokalnih sirovinskih baza kritičnih materijala koji se primenjuju u industrijskoj proizvodnji, saopšteno je iz novoosnovanog instituta.

Navodi se da je reč o proizvodnji u raznim sferama: od farmaceutske i hemijske industrije, do novih tehnologija kao što su baterije, električni uređaji i oprema za postrojenja za obnovljive izvore energije.

Supported by

 

Iz Instituta dodaju da im je cilj istraživanje i razvoj novih aplikacija za ključne retke materijale, zajedno sa domaćim stručnjacima fokusiranim na komponente ključnih materijala za farmaceutsku, prehrambenu i hemijsku industriju na bazi kalcijum karbonata.

Institut za sirove materijale će se fokusirati na nove tehnologije rudarstva, koje bi smanjile uticaj na životnu sredinu koji ima industrija kritičnih materijala, uz istovremeno jačanje srpske industrije, razvoj kapaciteta u vađenju i preradi, kao ključnog značaja za samoodrživi ekonomski razvoj Srbije.

Fokusiraće se i na izgradnju domaćih prerađivačkih kapaciteta kako bi se obezbedila dodata vrednost u Srbiji, umesto u inostranstvu kao i spajanje ključnih aktera rudarskih, hemijskih, farmaceutskih i kompanija za zaštitu životne sredine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!