Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNovi evropski dobavljač grafita mogao bi postati industrijski primarni izvor kritične sirovine

Novi evropski dobavljač grafita mogao bi postati industrijski primarni izvor kritične sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Potražnja za veličinom globalnog tržišta grafita dostići će 30 milijardi evra do 2028

Rudnik grafita Belkalhan na jugu Srbije jedan je od najpogodnijih resursa, baziran je na nalazištu grafita visokog kvaliteta od 16,6% koje je čak i označeno kao nalazište minerala od nacionalnog interesa u EU. Sa 4 miliona tona rezervi potvrđenih na samo 25% lokacije projekta, projekat nudi najveći mogući potencijal vlasnicima i budućim novim akcionarima koji su voljni da udruže snage u ovoj jedinstvenoj eksploataciji kritičnih sirovina za istraživanje i razvoj.

Kompanija Belkalhan za eksploataciju rudarstva potvrdila je da su u toku nova bušenja na grafitnim raskrsnicama, a preliminarni rezultati pokazuju isti kvalitet od 16,6% ili više.

Supported by

Lokacija rudnika, sa svojim brojnim konkurentskim prednostima u infrastrukturi/logistici/preradi/ i postrojenju za istraživanje i razvoj su u paralelnom fokusu razvojnih timova Belkalhana uz podršku iskusnih rudarskih stručnjaka i univerzitetskih rudarskih instituta.

Belkalhan timovi razvijaju i konstruišu buduće dizajne postrojenja za preradu zajedno sa tehnologijama za eksploataciju i preradu po meri koje će se uklopiti u lokalni pejzaž sa najvišim standardima za životnu sredinu i društveni uticaj i akcionim planovima. Akcioni planovi zainteresovanih strana su u izradi, kao i njena strateška strategija odnosa sa investitorima koja je već operativna i zbog velikog broja upita sa azijskih tržišta.

Belkalhan ostaje odan svojoj prvenstveno strateškoj orijentaciji i cilju ka otvaranju R&D centra kroz JV koji će biti baziran u lokalnoj zajednici i koji će služiti kao centar za transfer tehnologije za srpsku i evropsku industriju.

Potencijalno zajedničko partnerstvo i ulaganja omogućiće Belkalhanu da se integriše nizvodno u proizvodnju proizvoda od grafita za brojna tržišta sa visokim rastom, uključujući litijum-jonske baterije, gorivne ćelije, grafen i nanomaterijale, upravljanje toplotom u potrošačkoj elektronici i pametne građevinske proizvode. Nalazišta grafita jedinstvenog evropskog kvaliteta čine rudnik jednim od najatraktivnijih u Evropi.

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!