Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIndustrija kalcijum karbonata, srpski dobavljač za evropsku potražnju

Industrija kalcijum karbonata, srpski dobavljač za evropsku potražnju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srpski rudnik kalcijum karbonata Belkalhan sa svojih 99% najvišeg kvaliteta i potvrđenim nalazištima mogao bi da podstakne domaću i evropsku farmaceutsku industriju sa konkurentnim opcijama snabdevanja.

S obzirom na to da je Srbija pred vratima tržišta EU, čiji su lanci snabdevanja ozbiljno poremećeni, srpski snabdevač kalcijum karbonata mogao bi da zadovolji potrebe svojih evropskih kupaca.

Istovremeno, kompanija za proizvodnju kalcita Belkalhan i rudnici mogu poslužiti kao trgovinsko čvorište za treća tržišta, pošto Srbija ima nekoliko ključnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa velikim tržištima.

Supported by

Evropa je najbrže rastući region sa povećanjem tržišne potražnje od 8,4% do 2030. godine zbog povoljnog pravnog i regulatornog okruženja, zajedno sa koherentnom industrijskom strategijom.

Kalcijum karbonat je hemijsko jedinjenje sa formulom CaCO3. To je uobičajena supstanca koja se nalazi u stenama kao što su minerali kalcit i aragonit (najčešće kao krečnjak, koji je vrsta sedimentne stene koja se prvenstveno sastoji od kalcita).

Potvrđeno je da su srpska ležišta kalcita 99% čistog i belog, što ga čini jedinstvenim nalazištem kvaliteta u Evropi, veoma atraktivnim za farmaceutsku, hemijsku, papirnu, prehrambenu, vinsku i druge industrije.

Potražnja za precipitiranim kalcijum karbonatom porasla je u farmaceutskim i stambenim sektorima za prečišćavanje vode u regionu tokom karantina uvedenih širom sveta radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Primena kalcita na farmaceutskom tržištu ostaje stabilna na visokom nivou do 2040. godine, a evropsko tržište je jedan od ključnih igrača, uključujući i farmaceutske kompanije, investitore i fondove.

Automobilska primena kalcijum karbonata je segment koji najbrže raste sa tržišnom potražnjom koja se povećava za 7,5% do 2030. godine zbog sve veće upotrebe proizvoda u pogonskim sistemima, električnim komponentama, unutrašnjem nameštaju, spoljašnjem nameštaju i šasijama, koje uglavnom nadgledaju evropski klijenti, ali i investitori i fondovi.

Jedan od najznačajnijih trendova u tehnologiji kalcijum karbonata je razvoj novih i poboljšanih metoda za pravljenje kalcijum karbonata iz naslaga kalcita.

Ovo je dovelo do proizvodnje kalcijum karbonata koji je višeg kvaliteta i čistoće nego ikada ranije. Belkalhanove naslage kalcita su već najvišeg kvaliteta sa 99% beline i čistoće, što ih čini savršenim za industrijsku primenu.

Ovo je, zauzvrat, omogućilo da se kalcijum karbonat koristi u širem spektru primena, uključujući prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju.

Očekuje se da će veličina globalnog tržišta istaloženog kalcijum karbonata dostići 23,39 milijardi dolara do 2030. godine, rastućiu proseku za 8% do 2040. Ooo se pripisuje sve većoj inkluziji proizvoda u automobilskoj i farmaceutskoj industriji.

Pored toga, povećanje životnog standarda zajedno sa poboljšanjem nivoa higijene dovelo je do sve veće upotrebe maramica i papira za umotavanje. Ovo će zauzvrat verovatno imati pozitivan uticaj na potražnju tržišta za precipitiranimkalcijum karbonatom u narednim godinama.

Primena celuloze i papira nastavlja da raste značajnom stopom zbog povećane potražnje za precipitiranim kalcijum karbonatom (PCC) zbog njegove operativne fleksibilnosti.

Neki faktori koji favorizuju upotrebu proizvoda u industriji papira su visok sjaj i relativno nisku cenu, kao i postizanje porozne površine papirnog lista zbog romboedarskog oblika čestica.

Ključni tržišni igrači ulažu u proizvodnju kalcijum karbonata na licu mesta za velike industrije. Organizacije sektora su fokusirane na razvoj novih proizvoda sa različitim svojstvima kako bi zadovoljili zahteve industrije. Koncepti tehnologije eksploatacije rudnika kalcita Belkalhan u potpunosti su prilagodljivi posebnim zahtevima kupaca u pogledu proizvoda i pakovanja.

Rudnik kalcita Belkalhan nudi vađenje krečnjaka i formira visok nivo integracije lanca vrednosti nabavkom prirodnog i sirovog krečnjaka, preradom sirovina prema zahtevima kupaca i distribucijom proizvoda.

Belkalhan je srpska rudarska kompanija koja se bavi proizvodnjom grafita i kalcita. Kompanija ima za cilj da koristi sirovine jedinstvenog kvaliteta za primenu u industriji visokotehnoloških proizvoda kao što su baterije, farmaceutski proizvodi i hemikalije.

Uz obezbeđene sve dozvole za rudarstvo i razvijenu tehnologiju podzemnog rudarstva, Belkalhan ima za cilj da podrži transformaciju šire ekonomije. Centar za istraživanje i razvoj za nabavku visokotehnoloških kritičnih sirovina i dalje je glavni cilj u kojem tražimo pouzdanog institucionalnog partnera za ulaganja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!