Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBASF i Stena Recycling stvaraju partnerstvo za unapređenje recikliranja EV baterija u...

BASF i Stena Recycling stvaraju partnerstvo za unapređenje recikliranja EV baterija u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

BASF, globalni proizvođač materijala za baterije i reciklažu baterija i Stena Recicling sklopili su ugovor o kupovini crne mase. Stena Recycling je jedna od vodećih evropskih kompanija za reciklažu koja nudi sveobuhvatna rešenja u reciklaži i cirkularnim uslugama. Ovaj sporazum je deo šire saradnje sa ciljem uspostavljanja lanca vrednosti reciklaže baterija za evropsko tržište EV baterija.

Fokus saradnje biće na razvoju poboljšanih procesa proizvodnje kako bi se postigle visoke stope oporavka metala kao što su litijum, nikl i kobalt kako bi se podržala rešenja zatvorene petlje za evropsko tržište baterija za električna vozila. Sakupljanje, procena i prethodna obrada litijum-jonskih baterija na kraju radnog veka, prvi su koraci u procesu reciklaže baterija.

Crna masa se proizvodi mehaničkom obradom litijum-jonskih baterija koje su na kraju radnog veka, kao i od otpadnih baterija. U drugom koraku, vredni metali, kao što su litijum, nikl, kobalt i mangan, mogu se hemijski dobiti u crnoj masi. Nakon prikupljanja otpadnih litijum-jonskih baterija i otpada od proizvodnje baterija i proizvodnje crne mase u Stena Recicling u Halmstadu, crna masa će biti dalje obrađena u BASF-ovoj prototipnoj rafineriji metala u Schwarzheide-u. Stena Recycling i BASF imaju za cilj da prenesu takav model u planiranu BASF-ovu komercijalnu rafineriju metala za recikliranje baterija u Evropi.

Supported by

„Elektrifikacija društva je tek počela, a mi želimo da podstaknemo kružni pristup proizvodnji baterija. Saradnja između aktera u industriji biće od suštinskog značaja za uspešnu zelenu tranziciju. Sa ovim sporazumom, Stena Recycling jača svoju poziciju jednog od vodećih partnera za reciklažu u Evropi, kako za proizvođače baterija tako i za industriju vozila,” kaže Marcus Martinsson, menadžer proizvodnog područja baterija u Stena Recycling Group.

Upotreba recikliranih metala u proizvodnji novih baterija značajno smanjuje ugljenični otisak baterije. Proizvođači baterija i električnih vozila u Evropi mogu birati između niza usluga. U okviru ove saradnje, Stena Recicling će biti odgovorna za prikupljanje istrošenih litijum-jonskih baterija i otpada od proizvodnje baterija, demontažu i pražnjenje, kao i proizvodnju crne mase. BASF će oporaviti vredne metale iz crne mase i može proizvesti nove aktivne katodne materijale za nove litijum-jonske baterije.

„Ulaskom u saradnju sa Stena Recycling , jačamo sposobnost BASF-a da ponudi proširenu mrežu za prikupljanje baterija sa jakim partnerom u skandinavskim zemljama kako bismo proširili našu ponudu individualnih i zatvorenih rešenja za proizvođače baterija i električnih vozila u Evropi“, rekao je dr Daniel Schonfelder, predsednik BASF-ovog odeljenja za katalizatore, koji je takođe odgovoran za materijale za baterije i posao reciklaže baterija. „Ovo je važan korak ka kružnoj ekonomiji za evropsko tržište baterija za električna vozila.

Izvor : BASF

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!